dinsdag 21 september 2021

Jeroen Schipper over het ontwerp van Beaufort

‘Een baken voor Kerckebosch dat opgaat in de natuurlijke omgeving’ ... 

Beaufort is het laatste gebouw dat in het woongebied Kerckebosch wordt gerealiseerd. Tegelijkertijd is het door de ligging bij de entree het visitekaartje van deze bijzondere nieuwe bestemming in Zeist. Architect Jeroen Schipper van Orange Architects neemt ons mee in hoe het ontwerp tot stand is gekomen en wat Beaufort onderscheidend maakt.

Wat was jullie reactie toen Slokker jullie benaderde voor het ontwerp van dit woongebouw?

‘Een interessante uitdaging. De bosrijke locatie is natuurlijk wonderschoon. De projecten die inmiddels in Kerckebosch zijn gerealiseerd, zijn prachtig ingevoegd in het landschap. Privé en openbare ruimtes lopen fraai in elkaar over, op een heel vanzelfsprekende en ontspannen manier. Het gebied doet een beetje Scandinavisch aan, daar heeft men een grote ervaring met wonen in het landschap. De opdracht voor het hoogste gebouw van Kerckebosch met 10 verdiepingen is dan eervol en bijzonder.’

Hoe zijn jullie te werk gegaan bij het ontwerp van Beaufort?

‘Het gebouw heeft meerdere functies. Het is het baken van de wijk – zichtbaar van verre – maar ook de uitkijktoren voor de bewoners, door de grote glazen puien in de gevel. Zeker op de hogere verdiepingen kijk je straks uit boven de bomen, heel bijzonder. Daaronder ben je een met het bos om je heen, je leeft tussen de bomen. Tegelijkertijd was onze ambitie om Beaufort zo natuurlijk mogelijk in het bos te laten opgaan. De assimilatie van natuur en menselijk bouwwerk. Dat lijkt tegenstrijdig. We hebben dat opgelost met de opbouw van de toren en het materiaalgebruik, volgens de zand-stam-blad thematiek. Het gebouw staat op zandige bosgrond en dat komt terug in de vloeren, borstweringen en terrassen. Stam heeft betrekking op de ronde kolommen in de gevels. Blad tenslotte staat voor de afwerking van de buitenplafonds: alle onderzijden van de balkons en overstekken worden groen en weelderig afgewerkt. Op deze manier hebben we de bosachtige omgeving op een architectonische manier geïnterpreteerd en vertaald in het ontwerp.’

Welke invloed hebben de bewoners op het ontwerp van Beaufort?

‘Slokker en NCB hebben al in een vroeg stadium onder de vele geïnteresseerden een enquête uitgezet om ideeën op te halen voor het gebouw. Daarnaast kunnen de kopers straks optimaal hun eigen stempel drukken op de inrichting van de 19 appartementen. Er zijn geen dragende binnenwanden waardoor de indelingsvrijheid groot is. Daarbij vormen de royale buitenruimtes een verlengstuk van de woning: het zijn als het ware “buitenkamers” waar zowel van de zon als van schaduw kan worden genoten. De balkons verspringen ten opzichte van elkaar waardoor de toren als geheel een informele indruk krijgt. Het uitzicht op de omgeving is uiteraard prachtig maar dat geldt ook voor de blik naar beneden: we hebben de parkeervoorziening geheel aan het zicht onttrokken door de bosgrond hier letterlijk overheen te trekken. Dat maakt de ervaring van deze 19 gestapelde bosvilla’s compleet.’

Terug naar overzicht